Bert en zijn team

Geplaatst op 09-05-2023 3 min. leestijd

Bert en zijn nieuwe team

Begin dit jaar ben ik in contact gekomen met Bert. Bert is teamleider geworden bij een technisch adviesbureau. Hij was daarvoor gevraagd door de directeur van het bedrijf. Voor Bert een enorme eer. Daarnaast kwam de vraag voor hem op precies het juiste moment in zijn carrière en privéleven.

Na de uitwerkperiode nam hij twee weken vakantie en daarna ging hij met een bak aan energie aan de slag op zijn nieuwe stek. De directeur leidde hem met trots rond in het bedrijf, de medewerkers luisterden plichtmatig, af en toe werd er gegrinnikt. De grapjes waren precies zo hard dat je ze net niet kon verstaan.

De energie waarmee Bert van start ging begon een beetje af te nemen en plaats te maken voor twijfel. Die twijfel werd gevoed door iets zwaars waar hij de hand niet op kon leggen, maar het was er wel. In gesprekken met individuele medewerkers leek het wel alsof er telkens iets verzwegen werd. In teamoverleggen had hij het idee dat er om de hete brij werd heen gedraaid.

Na een week besloot Bert dit bespreekbaar te maken met de directeur. De directeur gaf aan dat het personeel nog een beetje moest wennen aan de manier waarop Bert leiding gaf. De voorganger van Bert had er volgens hem in de 1,5 jaar dat hij er was een potje van gemaakt en was op staande voet ontslagen. De medewerkers in het bedrijf werd min of meer verboden contact te hebben met hem. De teamleider daarvoor is na ruzie zelf plots opgestapt. Bert was dus in korte tijd nummer 3 op deze plek. Het team was qua samenstelling onveranderd.

Nadat ik naar Bert had geluisterd vroeg ik hem of hij zelf een verband zag tussen het wegebben van zijn energie en de reactie van de directeur. Bert gaf aan dat hij daarover had nagedacht en zijn conclusie was dat de vorige teamleider dan wel weg was, maar eigenlijk nog altijd aanwezig was.

Ik legde Bert uit dat dat goed zou kunnen. Immers als er in een bedrijf zomaar iemand wordt ontslagen dan is het voor de veiligheid in de groep soms nodig om de groep af te schermen en daarmee anderen buiten te sluiten. In zo’n geval kan door de groep worden besloten om een heel sterk oordeel te hebben over de vorige teamleider of om het er niet meer over te hebben. Bert luisterde aandachtig en leek zich hierin wel te kunnen vinden. Hij vroeg me: “Maar hoe nu verder dan?”.

Als tip gaf ik hem mee om het gevoel wat hij had (dat de vorige teamleider er nog steeds was) bespreekbaar te maken met het hele team. Niet om over hem te roddelen maar wel om hem de plek te geven die hij verdient. Bert gaf me aan hierover na te denken maar dat nu al doodeng te vinden, temeer omdat hij nog maar net begonnen was en dit toch zijn droombaan is.

Ik gaf hem mee dat juist omdat het zijn droombaan is hij ervoor kan zorgen dat deze energie hem, zijn team en zijn bedrijf niet meer in de weg zit. We spreken af dat hij erover gaat nadenken en ook de komende tijd heel bewust gaat kijken naar zijn team. Tijdens onze volgende ontmoeting pakken wij dit op en komt Bert met een voorstel of en hoe hij het bespreek wil maken. Ben benieuwd….