De POEH-manier

Geplaatst op 11-04-2023 2 min. leestijd

De Poeh-manier

Een boek wat ik al meerdere malen heb gelezen is de Tao van Poeh, geschreven door Benjamin Hoff, waarin de filosofie van het Taoïsme wordt uitgelegd aan de hand van de avonturen van Winnie de Poeh en zijn vrienden uit het Honderd Bunderbos. Een van de concepten die in het boek aan bod komt is de POEH-manier, een manier van leven gebaseerd op de eenvoudige wijsheid van Poeh.

Hoe vaak doe jij hard je best en bereik je eigenlijk helemaal niet wat je wil bereiken? Sterker nog, hoe vaak bereik je zelfs het averechtse?

Een belangrijk onderdeel van de POEH-manier is het idee van Wu Wei, wat betekent "handelen door niet te handelen". Het gaat erom dat we soms beter kunnen bereiken wat we willen door juist niet te doen. Dit betekent niet dat we niets doen, maar eerder dat we ons niet tegen de natuurlijke stroom van het leven verzetten en in plaats daarvan ons laten leiden door de natuurlijke krachten om ons heen.

Een belangrijk aspect van de POEH-manier is het idee van "het Niets". Het gaat erom te accepteren dat er momenten in het leven zijn waarop we niets hoeven te doen, en dat dat oké is. Het is goed om af en toe gewoon te ontspannen en niets te doen, om te genieten van de rust en stilte om ons heen.

Maar de POEH-manier gaat ook over vriendschap en verbinding. Winnie de Poeh en zijn vrienden zijn allemaal heel verschillend, maar ze respecteren elkaar en genieten van elkaars gezelschap. Het gaat erom te leren van de verschillen van anderen en te waarderen wat iedereen te bieden heeft.

Tot slot gaat de POEH-manier over het vinden van vreugde in het alledaagse. Poeh en zijn vrienden genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een pot honing of een wandeling in het bos. Het gaat erom te leren waarderen wat we hebben en te genieten van de eenvoudige dingen.

Sta de komende tijd eens stil als je weer hard aan het rennen bent. Letterlijk of figuurlijk (in je hoofd). Moet ik nu wel iets doen, of is het beter om nu niet te doen. Niet om niets te doen maar je te laten leiden door wat er is.