Je hoort wat je wil horen

Geplaatst op 19-12-2022 2 min. leestijd

Je hoort wat je wil horen

De Confirmation bias, in het Nederlands voorkeur voor bevestiging genoemd, geeft de neiging van mensen weer om meer aandacht en waarde hebben voor informatie die de eigen ideeën bevestigd. Tegelijkertijd is er de neiging om minder aandacht te besteden aan informatie die eigen ideeën tegenspreekt.

Je komt het overal tegen. Als iemand zegt dat roken of drinken slecht voor je is dan is er altijd wel iemand die zegt dat dat niet zo is en hij zoekt naar argumenten om dat te onderbouwen, bijvoorbeeld omdat zijn opa al rokend en drinkend 101 is geworden.  

 Informatie wordt zodanig gefilterd dat de eigen mening extra wordt bevestigd. Het gevaar van de voorkeur voor bevestiging is dat je essentiële informatie gaat missen met als gevolg dat je een significant deel van de werkelijkheid gaat missen. Vooroordelen blijven dan overeind omdat je de informatie die die vooroordelen tegenspreekt negeert.

 Ook in het bedrijfsleven is er vaak een voorkeur voor bevestiging. En als die dan gezocht wordt in het vasthouden aan het oude is verandering ineens een lastig ding geworden. Het wordt helemaal een potje als het bedrijf of een afdeling verdeeld is en iedereen vasthoudt aan zijn eigen ideeën. Je mag je dan nog gelukkig prijzen als er verhitte discussies ontstaan. Het volgende stadium is dat er niet meer gesproken wordt over elkaars ideeën, dan heb je pas een echte uitdaging.

 Ik wil iedereen tijdens de feestdagen uitdagen om eens echt te luisteren naar iemand die een ander idee of mening heeft. Probeer eens echt ernaar te luisteren om het te begrijpen in plaats van te luisteren om te reageren of het af te keuren. En voel dan voor jezelf eens of jij in staat bent nadat je echt hebt geluisterd om jouw mening bij te stellen. Realiseer je ook dat je pas in staat bent om jouw mening echt te onderbouwen als je de hele waarheid kent.