Later is allang begonnen

Geplaatst op 03-06-2023 2 min. leestijd

Later is allang begonnen

Het verlangen afgeleerd, je gevoel geamputeerd blijf je zitten waar je zit,
Maar ergens halverwege kijk je om en krijg je spijt, levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt.

Een lied uit 1984 van Harrie Jekkers, van het klein orkest. Voor mij zitten in de teksten van Harrie wijze lessen. De eenvoud waarmee hij dit weet neer te zetten is groots.

De afgelopen tijd heb ik met een aantal ondernemers gesproken die eigenlijk een vergelijkbare wens hadden: “ik wil mijn bedrijf verkopen, want ……”. Ik heb ze geholpen met dit proces, bij de een ging dat eenvoudiger dan met de ander.

Een lastig proces was dat van Peter. Peter is 62 en wil stoppen met zijn bedrijf om samen met zijn vrouw te genieten. Maar Peter deed eigenlijk helemaal niets wat een bijdrage leverde aan de verkoop van zijn bedrijf. Zo speelde hij het mantra af dat hij nog geld moest verdienen om te kunnen leven, maar toen ik hem de vraag stelde hoeveel geld dat voor welk leven moest zijn, kon hij daar geen antwoord op geven. Ook het alsmaar nieuwe dingen oppakken in plaats van de huidige werkzaamheden te consolideren en met de cijfers van het bedrijf bezig te gaan werkte niet mee.

Met Peter ben ik terug gegaan naar de basis. In een brainstorm oefening heb ik hem zijn doelen laten definiëren. Wat wilde hij nog graag zonder erbij na te denken hoe hij dat moest doen. Toen zijn hoofddoel stond zijn we op weg gegaan.

We hebben onzekerheden weggenomen door bijvoorbeeld zijn financiële positie af te zetten ten opzichte van zijn doelen. Het gaf Peter veel rust toen hij voor zich zag dat hij eigenlijk al genoeg had verdiend om zijn wensen in vervulling te laten gaan. Ook hield hij dan nog een mooi bedrag over voor zijn kinderen, want dat was ook een wens van hem.

Inmiddels is Peter zover dat hij nog maar 3 dagen per week werkt. Hij wilde meer tijd voor zijn hobby’s en dat is hem gelukt. Dat ging niet gemakkelijk, want de eerste tijd van afwezigheid voelde hij zich schuldig en ongemakkelijk. Maar door dat uit te spreken en met een beetje hulp keek hij die draak in de bek en deed hij het toch. Nu is het bijna een gewoonte geworden.

Later is allang begonnen en vandaag komt nooit meer terug…..