Loslaten

Geplaatst op 20-10-2023 2 min. leestijd

Hendrik, ondernemer, 62 jaar. 40 Jaar geleden in de schuur van zijn ouders begonnen met metaalbewerking. Inmiddels heeft hij 10 trouwe medewerkers en heeft hij een goed lopend bedrijf. Maar Hendrik zou graag meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en tijd besteden aan zijn hobby’s. Maar hoe dan?

Als ondernemer is het opbouwen van een succesvol bedrijf vaak een levenswerk. Het moment waarop je overweegt het los te laten, kan een van de meest uitdagende, maar ook bevrijdende stappen in je carrière zijn.

Hendrik worstelt met het loslaten en de afgelopen maanden zijn we op hoofdonderwerpen aan de slag gegaan.

1. Visie en Leiderschap

Een bedrijf succesvol overdragen begint met een duidelijke visie en sterk leiderschap. Visie en bedrijfscultuur moeten diepgeworteld zijn, zodat ze na overdracht kunnen voortbestaan. Samen zijn we aan de slag gegaan met het identificeren en ontwikkelen van leiders binnen het bedrijf die de visie kunnen omarmen en leiden. Ook gaan we nog kijken naar wat er ontbreekt.

2. Tijdige Planning

Het loslaten van een bedrijf is geen impulshandeling. Met Hendrik heb ik een tijdspad opgesteld voor  het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het waarborgen van financiële stabiliteit en het verminderen van afhankelijkheid. Op verschillende onderwerpen zijn we op zoek gegaan naar de juiste expertise.

3. Emotionele Voorbereiding

Het loslaten van een bedrijf is niet alleen een zakelijke aangelegenheid, maar vaak ook een emotionele uitdaging. Het is een traject van vallen en opstaan. Hendrik weet wat hij kan tegenkomen in de achtbaan van deze verandering en door middel van het klankborden help ik hem met het vinden van een gezonde balans tussen betrokkenheid en afstand nemen. Dat voelt soms helemaal niet prettig voor Hendrik, maar that’s part of the job.

Het loslaten van een bedrijf is een complex proces, maar met de juiste planning en toewijding kan het de weg vrijmaken voor nieuwe groei en kansen, zowel voor de ondernemer als voor het bedrijf zelf. Het is een evolutie, geen afscheid, en het creëert ruimte voor frisse perspectieven en continuïteit.

Met Hendrik ga ik nog wel wat goede gesprekken voeren vermoed ik…..