Temper je empathie, train je compassie

Geplaatst op 13-06-2022 2 min. leestijd

Temper je empathie, train je compassie

Deze uitspraak komt uit het boek van Rutger Bregman, De meeste mensen deugen. Voor mij een prachtig boek waar ik veel uit kan putten in mijn (ondernemers)coaching.

Nicole is doodmoe als ik haar spreek. Ze voelt zich in hoge mate verantwoordelijk voor haar teamleden en voelt eigenlijk alles wat zij ook voelen. Nicole heeft 3 kinderen en ik vroeg haar iets simpels.

Wat doe je als jouw dochter in de hoek van de kamer gaat zitten trillen omdat ze bang is voor een hele grote spin. Nicole denk na en geeft aan dat ze haar kind dan zou troosten en gerust stellen. Wellicht even naast haar zitten en er met een kopje thee over praten, in alle rust.

Ik vroeg haar of het wel eens voorkwam dat ze bang naast haar kind ging zitten, totaal in paniek en trillend als een rietje. Ze zei: “nee natuurlijk doe ik dat niet”.

“Waarom doe je dat dan wel bij jouw medewerkers?”

Waarom trek jij je de scheiding van de een zo persoonlijk aan en voel je verdriet daarbij. Waarom voel jij je net zo boos als jouw medewerker als die een ongenuanceerd boze klant aan de telefoon heeft gehad.

Nicole vond het logisch dat ze dat voelde en ja dat is het ook wel een beetje. Immers, iedereen (met uitzondering van die ene psychopaat) wordt geboren met een bepaalde mate van empathie, het kunnen voelen wat een ander voelt. Dat is evolutionair ook belangrijk want daarmee kun je functioneel anticiperen en reageren. Maar het is ook dodelijk vermoeiend.

Compassie daarentegen is veel constructiever, met gepaste afstand. Compassie wakkert jouw wil tot ondersteuning aan. Compassie geeft vaak energie in plaats van dat het kost.

Ik vraag aan Nicole om de komende tijd eens bewust te worden van het empathieproces. En als zij voelt wat de ander voelt even niet in de schoenen van de ander te staan maar juist op afstand de situatie te bekijken en daar waar dat kan hulp te bieden. Ik ben heel benieuwd wat dit gaat doen met de energiebalans van Nicole, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit beter gaat worden!