Tussenruimte

Geplaatst op 02-11-2022 2 min. leestijd

TUSSENRUIMTE

Ruim twee weken geleden was ik aanwezig op een terugkomdag van de masterclass “Toekomstgericht Toezichthouden” op de Universiteit Twente. Een Masterclass die ik alweer enkele jaren geleden heb gevolgd. De dag stond in het teken van het maken van IMPACT als toezichthouder. Op de dag zijn we prettig overladen met perspectieven door Sophie Bijloos. Het was soms bijna te veel om bij te houden.

Een van de onderwerpen bleef me echter het meeste bij. Het deel waar Sophie ons meenam in het verblijven in de tussenruimte. De tussenruimte is een ruimte die je samen laat ontstaan. Deze ruimte is uitermate geschikt om nieuwe ideeën en invalshoeken te onderzoeken. De tussenruimte is tijdelijk en broos en we hebben samen een verantwoordelijkheid om haar te laten bestaan.

Maar als we in staat zijn om er tijdelijk maar lang genoeg in te verblijven zijn we ook in staat om alle waarheden van iedereen er te laten zijn en ze samen te laten opgaan in iets beters. Het vermogen om erin te verblijven is niet iedereen gegeven omdat al vaak een discussie met een vastomlijnd beeld van de waarheid wordt aangegaan. Er wordt dan alleen nog maar geluisterd om te reageren in plaats van te begrijpen. De rol van het ego is vaak veel te groot.

In een wereld die steeds sneller veranderd en waarin je steeds vaker niet weet welke onzekerheden er op jou en je organisatie afkomen is het beter om voorbij je eigen impact en levensduur te kijken en samen op zoek te gaan naar de oplossing die je het meest weerbaar en innovatief maakt.

Vraag jezelf eens af hoeveel ruimte jij jezelf geeft om te verblijven in de tussenruimte. Vraag je daarna eens af hoeveel mogelijkheden jij een ander geeft daar te zijn. En als laatste hoe kun je elkaar aanspreken op die vorm van leiderschap die iedereen in staat stelt om in de tussenruimte te zijn voor zolang als dat nodig is voor het beste besluit.