Verbeter de wereld, stel een vraag!

Geplaatst op 11-10-2022 2 min. leestijd

Verbeter de wereld, stel een vraag

“Doe niet voor anderen wat je wilt dat zij voor jou zouden doen, ze zouden weleens een andere smaak kunnen hebben (George Bernard Shaw)”

Afgelopen week sprak ik voor het eerst met Anne. Anne is iemand die altijd voor iedereen klaarstaat. Met een enorm inlevingsvermogen en hulpverlenend karakter. Maar Anne begrijpt het even niet meer. Alles wat ze doet, doet ze met goede intenties, echter de laatste tijd is haar team haar een beetje beu. Ze heeft op haar afdeling al de gekscherende bijnaam “moeder overste” en dat vind ze niet leuk. Ze heeft ook het gevoel dat er achter haar rug om over haar wordt gesproken. Haar energie is even op. Daarom heeft ze aan de bel getrokken en spreken we elkaar op de dinsdagmiddag.

Anne geeft aan dat ze altijd goed kan aanvoelen wat haar teamleden nodig hebben en handelt daar naar. Mensen hoeven bij haar niets te vragen, de hulp is er al voordat je met je ogen kunt knipperen.

Anne spreekt honderduit over voorbeelden waar ze heeft geholpen. En dat het toch logisch is dat je helpt? Ik stel haar ook vragen over hoe haar hulp is ontvangen. Steeds meer komt het besef dat ze eigenlijk nooit vraagt aan haar teamleden wat ze van haar hulp vinden en of ze wel hulp nodig hebben. Ook komen herinneringen naar boven over het niet begrijpen van haar hulp,  De rode draad bleek al snel dat Anne regelmatig nalaat om naar de behoefte van de ander te vragen, ze voelt dat immers toch  goed aan?

We gaan in gesprek over de steunbehoefte die per persoon sterk kan verschillen en dat het wijs is om hierover vragen stellen. We spreken af dat Anne de komende weken bewust vragen gaat stellen in situaties die een beroep doen op haar helpersbehoefte. Ik vraag Anne om op te schrijven waardoor de behoefte werd aangewakkerd, welke vragen ze heeft gesteld en wat haar dat heeft opgeleverd.

Ik ben benieuwd of Anne is staat is om echt te gaan luisteren naar de behoefte van haar teamleden in plaats dat haar hoofd alvast met de eigen interpretatie ervan op de loop gaat.