Conflicthantering

Geplaatst op 31-01-2023 2 min. leestijd

Conflicthantering

Conflicten zijn onvermijdelijk in onze dagelijkse interacties, of het nu op het werk of in ons privéleven is. Het is belangrijk om te weten hoe we op effectieve en gezonde manieren conflicten kunnen aanpakken.

Weet jij welke stijl van conflicthantering jouw voorkeur heeft en wat daarvan de consequenties zijn?

Om dit in teams of samenwerkingen duidelijk te krijgen gebruik ik vaak een test volgens de methode van Thomas Kilmann. Door het invullen van een paar vragen weet je al snel wat jouw voorkeur is. In deze methode worden assertiviteit (zorgen voor eigen belang) en coöperativiteit (zorgen voor andermans belang) tegenover elkaar uitgezet.

Hieronder de verschillende conflictstijlen, hoe ze te herkennen en wat de consequenties zijn

Vermijden:

Je gaat conflicten uit de weg gaat door ze niet aan te pakken of te ontwijken. Dit kan leiden tot verdere spanningen en onopgeloste problemen.

Doordrukken:

Je richt je op het winnen van een conflict, ongeacht de behoeften of gevoelens van de andere partij. Dit leidt vaak tot harde emoties en een verstoorde relatie.

Compromissen sluiten:

Je zoekt hierbij naar de middenweg: een beetje voor jou, een beetje voor mij. Het nadeel hiervan is dat je allebei niet helemaal blij bent.

Toegeven:

Je bent bereid om concessies te doen om een conflict op te lossen, zelfs als dit ten koste gaat van eigen behoeften en waarden.

Samenwerken:

Dit is de meest effectieve conflictstijl waarbij beide partijen samenwerken om een oplossing te vinden die voor alle partijen bevredigend is.

Het is belangrijk om te realiseren dat geen van deze conflictstijlen altijd de beste oplossing is. Het hangt af van de situatie en de betrokken partijen hoe een conflict het beste aangepakt kan worden. Het is nuttig om je eigen conflictstijl te erkennen en bewust te werken aan het ontwikkelen van meerdere stijlen om flexibeler te kunnen omgaan met conflicten.