Familiedynamiek bij overdracht

Geplaatst op 26-08-2024 2 min. leestijd

Familiedynamiek bij overdracht

Voor de zomervakantie heb ik gesproken met Annet. Zij leidt na het overlijden van haar man het familiebedrijf samen met haar zoon en dochter, Gerard en Marijke. Dat het overdragen van een familiebedrijf een proces is dat veel verder gaat dan enkel de financiële en operationele aspecten wordt in deze situatie snel duidelijk. Familiedynamiek speelt vaak een cruciale rol, zeker wanneer de betrokken familieleden verschillende persoonlijkheden en werkethieken hebben.

Marijke is de ruggengraat van het bedrijf. Zij werkt hard, is effectief en neemt haar verantwoordelijkheid serieus. Gerard daarentegen neemt het minder nauw met zijn taken en loopt vaak de kantjes eraf. Deze verschillen in werkethiek en toewijding veroorzaken spanningen onderling maar ook onder de medewerkers.

Een belangrijke vraag die zich voordoet, is of beide kinderen even geschikt zijn om het bedrijf voort te zetten. De keuze voor leiderschap zou gebaseerd moeten zijn op bekwaamheid en inzet, niet op familierelaties of ouderlijke voorkeuren. Het is van groot belang dat Annet, als huidige leider, objectief blijft en de belangen van het bedrijf boven haar persoonlijke gevoelens stelt.

Annet speelt een centrale rol in het overnameproces, maar haar onvermogen om keuzes te maken kan het proces bemoeilijken. Het is begrijpelijk dat zij als moeder beide kinderen gelijke kansen wil geven, maar als zakelijk leider moet zij beslissingen nemen die het beste zijn voor het voortbestaan en de groei van het bedrijf en uiteindelijk voor haar kinderen.

Annet heeft mij als externe adviseur om hulp gevraagd. Ik help haar met het objectiveren van de situatie en het nemen van moeilijke beslissingen. Hierbij probeer ik de invloed van de emotionele belasting die zij als moeder ervaart zoveel mogelijk te verhelderen. Bovendien gaan we in overleg om een plan op te stellen voor een geleidelijke overdracht van verantwoordelijkheden, zodat de overgang soepel verloopt.

Het is essentieel dat er open communicatie plaatsvindt tussen de familieleden. Gerard en Marijke moeten de ruimte krijgen om hun visies en zorgen te uiten. Ook Annet moet haar gevoelens en twijfels kunnen delen. Transparantie kan misverstanden voorkomen en ervoor zorgen dat iedereen begrijpt waarom bepaalde keuzes worden gemaakt.

De continuïteit van het bedrijf moet altijd voorop staan. Dit betekent dat er een duidelijke langetermijnstrategie moet worden ontwikkeld, ongeacht de persoonlijke verhoudingen binnen de familie. Marijke lijkt, op basis van haar werkethiek, een geschikte leider voor de toekomst van het bedrijf. Echter, om ervoor te zorgen dat de overname succesvol is, moet er een plan worden opgesteld dat ook Gerard op een gepaste manier betrekt bij het bedrijf.

Is de toekomst van jouw bedrijf ook afhankelijk van beslissingen die jij nu moet nemen?