Tunnelvisie

Geplaatst op 24-02-2022 2 min. leestijd

Voor me zit Marijke, ze is de dochter van Henk. Henk heeft 5 jaar geleden zijn machinebedrijf overgedragen aan Robert, de oudere broer van Marijke.

Marijke is nu 26 en is zich de afgelopen tijd meer en meer bewust van wat ze wil. Helaas was dat 5 jaar geleden nog niet zo en heeft ze toen niet kunnen zeggen wat ze nu wil zeggen. Het is haar overigens ook nooit gevraagd. Marijke wil namelijk ondernemen, eigenlijk vind ze dat ze de kans niet heeft gekregen om het familiebedrijf over te nemen.

Een week later spreek ik Henk. Henk weet van de plannen van Marijke om een eigen bedrijf te beginnen en Henk stuurt alvast zijn accountant naar Marijke om haar te helpen. Ook heeft Henk alvast een bedrijfsruimte geregeld voor Marijke. Maar Henk is teleurgesteld, Marijke reageert niet dankbaar. Sterker nog, de relatie met Marijke staat onder druk.  Henk begrijpt het niet.

Ik stel Henk de vraag of Marijke om zijn hulp heeft gevraagd? Henk zegt van niet, maar het is toch logisch dat hij helpt? Ook spreek ik met Henk verder over hoe de overdracht naar Robert heeft plaatsgevonden en welke rol Marijke hierin heeft gehad. Henk geeft aan dat het voor hem altijd logisch was dat Robert het bedrijf ging overnemen. Marijke was hiervoor bij hem eigenlijk nooit in beeld. In het gesprek beseft Henk dat hij veel te veel vanuit zijn eigen tunnel geredeneerd heeft en hierin Marijke (en zijn familie) wellicht te kort heeft gedaan. Henk is even stil en krijgt een brok in zijn keel.  Familie is alles voor hem en nu staat hij voor een uitdaging.

In het gesprek wat 3 weken later plaatsvindt met Marijke, Henk en Robert gebeurt er iets magisch. Henk heeft niet de beste 3 weken gehad, maar weet wel wat hij wil en hij gaat met de billen bloot. Hij vertelt zijn kinderen op basis waarvan hij beslissingen heeft genomen in het verleden en wat hij daarin gemist heeft. Marijke voelt zich voor het eerst gezien en gehoord. Marijke kan vervolgens aangeven dat zij 5 jaar geleden het huidige bewustzijn niet had. Robert is verlost van die knoop in zijn maag die hij altijd wel gevoeld heeft en geeft aan het gevoel te hebben te kort te schieten in het bedrijf. Technisch is hij goed in staat het bedrijf uit te bouwen, echter de personeelskant vind hij heel moeilijk. Marijke zit ineens op het puntje van haar stoel. Het gezicht van Henk verandert van strak naar ontspannen, ja zelfs tevreden en opgelucht. Ik glimlach…

Emoties zijn uitgesproken, belangen liggen op tafel en worden begrepen van elkaar. Ik zie voor Marijke, Henk en Robert een zonnige tijd aanbreken voor de familie, het bedrijf en hun persoonlijk. Dit gaat helemaal goedkomen!