Waar sta jij?
Waar sta jij?
De wereld om ons heen wordt steeds complexer. Door de druk van onder andere de socials maar ook de diverse media lijkt het alsof je alleen nog maar voor of tegen kunt zijn. Het woord polarisatie scoort hoog in het Nederlandse taalgebruik en dat voor een volkje wat zichzelf graag tolerant noemt.
Er zijn legio voorbeelden waarin het systeem jou ogenschijnlijk dwingt om voor of tegen te zijn. Of dat nu gaat om de stikstofcrisis, het afsluiten van een mountainbikeroute of het uitrollen van coronamaatregelen. Voor je het weet luister je alleen nog maar om een tegenreactie te geven en bestaat het gebied tussen voor of tegen, zwart of wit, niet meer.
Een tijd terug las ik het boek van Hans Rossling (factfulness). In het boek komt Rossling met bewijs dat de wereld, met al zijn onvolkomenheden, in een veel betere staat is dan wij denken. Maar als we het slechte nieuws veel te grote proporties laten aannemen in plaats van dat we een wereld omarmen gebaseerd op feiten dan kunnen we ons vermogen om te focussen op die zaken die ons het meest bedreigen verliezen.
“Succesvol leven in een wereld van systemen vraagt meer van ons dan onze rekenkundige vermogens. Het vraagt onze complete menselijkheid: onze rationaliteit, ons vermogen om de waarheid van onwaarheid te onderscheiden, onze intuïtie, ons mededogen, onze visie en ons gevoel voor moraal” (Meadows, Thinking in systems).
Mijn tip voor iedereen is om telkens eens goed naar jezelf te luisteren bij al het nieuws en polarisatie die op je af komt. Dat geldt op schaal van de samenleving maar net zo goed in je eigen bedrijf. Voel intuïtief aan wat het systeem voor jou betekent en welke plek voor jou prettig voelt. Maar laat het altijd een keuze zijn van jezelf in plaats van dat het systeem voor jou kiest, ongeacht de consequenties.